Sov bättre med ett vikttäcke!

Vikttäcke

Det här är ett tyngdtäcke

Ett tyngdtäcke är egentligen vad det låter som, ett tungt täcke. Det som gör tyngdtäcken speciella är att man fyller upp ett täcke med kedjor eller glaskulor vilket ger täcket dess tyngd. Det finns olika typer av tyngdtäcken, ett av dessa är bolltäcken och då använder man sig av glaskulor, granulatkulor eller plastkulor och bolltäcken anses vara de bästa tyngdtäckena då dem är mycket formbara och svalare än kedjetäcken.

Så här påverkar tyngdtäcket din kropp

Ett tyngdtäcke kramar om din kropp på ett behagligt sett och detta skapar oxytocin och serotonin vilket i sin tur skapar melatonin vilket är vårt sömnhormon. Detta gör att vi sover mycket djupare och att man kan få en mycket lugnare sömncykel. Läs om forskningen här!

Vilka använder sig av tyngdtäcken

Egentligen så kan alla använda sig av tyngdtäcken, tidigare var det mest inom vården man använde sig av dessa men nu för tiden så har alla fått upp ögonen för alla dessa positiva effekter med vikttäcken. Inom vården så är det ofta behandlingar av patienter med ADHD eller andra psykiska sjukdomar som får ett tyngdtäcke som en del av behandlingsplanen men alla människor kan få ut samma positiva effekter.

Lista på riktigt bra tyngdtäcken

  • Cura tyngdtäcke
  • Heavy sleeper
  • Borganäs
  • Jysk
  • Zenkuru

Hur man väljer rätt tyngdtäcke

Man ska utgå efter en regel som säger att du ska välja ett tyngdtäcke som motsvarar ungefär 10-15% av din egna kroppsvikt. Följer man detta så kommer man hitta ett tyngdtäcke som kommer hjälpa dig sova som ett spädbarn.

Jag hittade den här vikttabellen som ni kan kika på så hittar ni rätt vikttäcke direkt.

Din kroppsviktTyngdtäckets vikt
50kg5kg
70kg7kg
90kg9kg
110kg11kg
Vikttabell tyngdtäcke

Tyngdtäcken och deras prisbild

Marknaden för tyngdtäcken har blivit väldigt stor och det finns mycket att välja på när det kommer till vikttäcken. När behovet av tyngdtäcken på privatmarknaden exploderade så dök det upp massa nya aktörer på marknaden som pumpade ut tyngdtäcken och detta har gjort det svår att veta vilket tyngdtäcke man ska välja emellan.

Mitt råd är att kika på den här tabellen så ser ni ungefär vad ett tyngdtäcke bör kosta för att vara en bra affär.

Tyngdtäckets viktTyngdtäckets pris
5kg400 – 700kr
7kg700 – 950kr
9kg1000 – 1600kr
11kg1650 – 2200kr
12kg1950 – 2600kr
Pristabell för tyngdtäcken
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla