Spara pengar i fonder – tips

Spara i fonder

Alla borde spara pengar i fonder, Cafeales bästa spartips.

För att börja spara,

För att börja spara,

Vilket konto, fonder eller aktier ska jag lägga mina pengar på? Jag föreslår att du bygger upp en buffert på ett vanligt bankkonto innan du lägger dina pengar i fonder eller aktier. Eftersom räntorna är så låga spelar det ingen roll vilket konto du sparar på. Har du 10 000 kr på kontot blir halv procents ränta för ett år bara 35 kr efter skatt. Fokusera istället på positiva aspekter av livet, som att spara pengar på en regelbunden basis. Den 25:e varje månad är autogiro eller banköverföring vanligtvis ett utmärkt alternativ.

Tips: En hemsida som vi rekommenderar för att hitta riktigt bra indexfonder är https://indexfonderna.nu Här får du dagsfärsk information om de aktuella fonderna just nu och hur du bäst på börjar ditt sparande!

Besparingsmål

Besparingsmål

Det är en bra idé att skapa sparmål om du har byggt upp en kudde. Kanske skulle du vilja börja spara för ett specifikt mål, som din pension, dina barn eller ett nytt hem? Eftersom ett ISK-konto eller ett bankkonto inte kostar något är det en bra idé att ha en flera för att dela upp ditt sparande om du vill.

Om du vill spara pengar till dina barn måste du fundera på om du ska göra det under deras namn eller inte. Du kan få stora mängder pengar som betalas ut till dem på deras 18-årsdag om du sparar i deras namn. Det gör att pengarna du avsatt för en jorden runt-resa kan komma att användas istället. Som ett alternativ kan du lägga pengar på en kapitalförsäkring i ditt namn med ditt barn som förmånstagare.

Risk och plats

Så, om jag vill öka mina pengar, var ska jag lägga mina besparingar? Att göra en investering som du känner kommer att förbättra värdet på dina pengar över tid är vad investeringar handlar om. Detta kan till exempel ske genom att köpa fonder och aktier på börsen.

En aktie är en direkt ägarandel i ett företag som ger en bättre avkastning över tid än en fond, men den har också potential för större fall och fall. När du inte investerar dina pengar i ett enda företag är en fond en samling av flera aktier som ger dig indirekt tillgång till många olika företag samtidigt och därför fördelar riskerna.

Således är hur du investerar dina pengar en funktion av hur mycket risk du är redo att möta. Hur mycket tror du att ditt sparkonto kommer att krympa? Om svaret är noll bör du fortsätta spara på ditt bankkonto. Om du inte har något emot stora kast, är 100 procent aktier svaret. Men för många människor ligger svaret någonstans i mitten, och att spara pengar kan vara ett bra tillvägagångssätt.

Jag föreslår att börja med en mindre risk och gradvis öka din insats när dina pengar och ditt självförtroende förbättras.

Vad heter fonden?

Vad heter fonden?

När det finns tusentals olika fonder att välja på, hur ska man då kunna välja vilken man ska spara i? En indexfond är ett bra ställe att börja. Den fördelar automatiskt dina investeringar mellan aktier och fonder baserat på dina preferenser. Det enda du behöver tänka på är att välja en fond som är lämplig för din risktolerans. Du kan lära dig mer om fonder här, samt kolla vilka fonder som våra analytiker för närvarande föreslår.

Du kan gå vidare och komplettera med en fond som investerar i något du är intresserad av efter att du blivit varmare i plaggen. Kanske en viss bransch eller region? Sedan kan du, om du vill, gå vidare och skapa din egen fondportfölj. Om intresset stiger dröjer det inte länge förrän du kan investera direkt i aktier. Det kräver dock lite mer tid och engagemang.

Släpp inte taget!

Många människor börjar för aggressivt och bränner ut sig själva; Jag har också gjort detta fel. Det är viktigt att komma ihåg att sparande är ett maraton, inte en sprint. Se till att du inte tar för mycket risk först och spara en respektabel mängd pengar. Om du pressar dig själv för hårt blir det lätt för dig att sluta spara, och du kanske aldrig kommer in i det igen. Sätt upp realistiska och långsiktiga mål. Ge ditt sparande tid att växa så kommer du att upptäcka att ditt sparmål är närmare än du förväntar dig.

Hur du håller koll på dina investeringar är ett användbart tips.

Att spara och investera kan vara ett trevligt och lärorikt tidsfördriv förutom att det är givande. Om du vill ha en bättre förståelse för varför din räntefond minskar eller varför aktier går upp, lyssna på Veckoanalysen, en podcast där min kollega Matthias Gietzelt och jag snabbt och enkelt förklarar vad som händer i världens

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *