Elsparkcykel – recension

Elsparkcykel – recension

Elsparkcykel

Behändigare än kollektivtrafik, miljövänligare än bil och snabbare än cykel. Elsparkcyklar hör till de smidigaste fordonen. De är dessutom både miljövänliga och billiga i drift. Idag kan du köpa en elsparkcykel på alla de stora nätbutikerna för teknik eller fortskaffningsmedel. Den här trenden har definitivt kommit för att stanna.

Men samtidigt som elsparkcyklarna eller elscootrarna vinner popularitet, så sker en enorm utveckling av fordonen bakom kulisserna. Du som köper en elscooter idag har tillgång till både guider och recensioner. Dessutom får du utnyttja all den kunskap och erfarenhet som tillverkarna samlat på sig under de senaste årens elscooter-boom.

Elsparkcykel

Historien om Elsparkcykel

Först såg du kanske elsparkcyklarna i gathörnen ibland utan att tänka desto mera på dem. Eller så hörde du till de första som testade på att hyra en stadig modell och åka runt på stan. Oavsett så blev elscootrarna allt vanligare i stadsbilden, eftersom vi märkte hur bekväma och enkla de var att använda. Elsparkcykel test började snart dyka upp även på bäst-i-test-sidorna.

Först jämförde man exempelvis Tier och VOI, uthyrningsfirmor. Priser, tjänstens smidighet och förstås modell av elscooter. Men snart var elsparkcyklar något allt flera köpte för privat användning. Också testen började fokusera på modeller istället för uthyrningsfirmor och småningom poppade modellerna upp lite varstans i nätaffärer och reklamer. Det eldrivna fordonets framgång är dock inget som förvånar.

Hitta din elsparkcykel på elsparkcykeln.se

På nätsidan elsparkcykeln.se hittar du tydliga förklaringar till den här framgången. I form av guider och tester hittar du både allt det positiva med det här eldrivna fordonet, och vad du ska tänka på för att inte bli besviken. Förutom miljögärningen, så gör du dig själv en tjänst. Du åker billigt, vanligen långt under 20 öre milen, och så smidigt som bara är möjligt.

Genom att söka efter din modell på en sida som redan gjort grovrensningen och valt ut de bästa i olika kategorier, får du ett enklare val. Kunskapen och erfarenheten skiner igenom i beskrivningarna och du hittar lättlästa svar på dina frågor. Ta till exempel en titt på när du ska välja extremt prisvärda Xiaomi, eller varför du inte bör förlita dig helt på maxvikten.

Utomhusbelysning – Ledslinga premium

LED solcellsljusslinga Premium 100 lysdioder

När du vistas i din trädgård vill du känna dig lugn och avslappnad. Du har den gröna naturen helt intill dig och du hör också fåglar som kvittrar och ser fjärilar flaxa runt. Du sitter med ett kallt glas isvatten och läser kanske en bok. Skymningen faller så småningom på och nu är det därmed bra att ha utomhusbelysning. Det är trevligt och mysigt att ha utebelysning i trädgården. Med fördel sätter du flera källor av ljus, så att det därmed känns ombonat runtom hela trädgården. Det finns en massa olika trädgårdsbelysningar att välja mellan.

LED solcellsljusslinga

LED solcellsljusslinga

Din trädgårdsbelysning LED solcellslingan har 100 lysdioder uppdelade på 10 meter, alltså de har 10 cm mellan sig. Den har ett batteri som blir laddat med hjälp av en solpanel på dagen då solen lyser. Solpanelen sitter fast i din ljusslinga och du kan därmed sätta den en bit bort. På detta sätt kan du hitta ett perfekt ställe för den så att den får så mycket sol som möjligt. Din utebelysning kan lysa upp till 10 timmar med en laddning. En skymningssensor är integrerad i slingan och den tänder och släcker därmed automatiskt sig själv. Det finns även en strömbrytare på din utebelysning där du kan välja att låta lamporna lysa konstant eller så väljer du att de blinkar.

Fakta om LED solcellsljusslinga

 • Tillverkare är Esotec
 • Det är en amorf solcellsmodul med 2 V / 180 mA
 • Batteriet är Mignon AA NiMh 1,2 V / 600 mAh
 • Materialet är plast
 • Färgen är svart och grön
 • Ljustemperaturen är varmvit, 3 000 K
 • Ljuskällan är 100 stycken LED-ljuskällor
 • Längden är 1 200 cm, inklusive sladd, den första LED-lampan sitter vid 200 cm, längden mellan lysdioderna är därefter 10 cm.
 • Längden på markspettet är 9 cm.
 • Kapslingsklassen är 44IP
 • Skyddsklassen är III
 • Den är batteridriven
 • Ljuskällan ingår i paketet.

Växten monstera

Växter av arten Monstera

Monstera-växter har varit över hela Instagram- och Pinterest-flöden de senaste åren. Denna höga tropiska växt, även känd som “schweizisk ostväxt”, har perforerade löv och en ljusgrön nyans som liknar djungeln där den växer.

Den mest slående är Monstera Delisioca ‘Albo-Variegata.’ De är dock extremt sällsynta och kostsamma. En botaniker spenderade tusentals på en Monstera Albo-variegata, vilket antändde ett online-budkrig i början av detta år.

Monstera

Varför är de så svåra att få tag på?

Den härliga Monstera Deliciosa Albo Variegata är inget undantag från regeln att växter med vit variation är mer känsliga än de med gröna variationer. De innehåller betydligt mindre klorofyll och, som ett resultat, foto syntetiserar betydligt mindre. Att odla dem är inte bara tidskrävande, utan det kräver också en viss expertis. När du kombinerar detta med mycket hög efterfrågan har du en sällsynt växt som kommer att vara svår att lokalisera, även om du gör det blir det dyrt!

Världens dyraste växt för hemmet

Botanister kämpade för en monstera i ett hårt online-budkrig, och monsteran gick för nästan 5 000 dollar. När auktionen på hemsidan löpte ut hade monstera deliciosa albo variegata fått 189 bud.

Men om du önskar att köpa en vanlig monstera kan du göra det på IKEA för en billig peng här!

Monsteras kan ses överallt.

Det verkar som att du inte kan öppna en modetidning eller besöka ett kontor utan att se Monsteras och som ett resultat av detta önskar ha en själv.

Beviljas, det är en härlig växt, och människor idag älskar en frodig, tropisk inomhusväxt. Den ovanliga Monstera deliciosa ‘Albo Variegata’ är en prålig, lättodlad växt som kräver lite underhåll.

Monstera albo variegata

Monstera albo variegata

Monstera ‘Albo-Variegata’ är en hybrid av Monstera deliciosa och Monstera albo-variegata. Den tilltalande mönstringen täcker vanligtvis upp till hälften av ett blad, även om flera andra liknande namn, som “halvmåne”, kan användas. Det är spännande att se ett nytt blad som håller på att öppnas och inte inser vilken typ av konst som kommer att vara på det.

Inomhus kan sorten ‘Albo Variegata’ lagras som ett unikt lövverk. De kommer senare att odla frukt om man tar hand om den rätt, frukten kan senare ätas när dess skal lyfts upp och är redo för skörd!

Den främsta anledningen till att odla denna sort är på grund av dess vackra och exotiska lövverk. Den har stora, glänsande, hjärtformade löv som ändrar utseende med åldern. Det vanliga namnet schweiziskt ost planta härstammar från de distinkta splittringar som de producerar över tiden.

Det är enkelt att odla dessa blommor

Monstera deliciosa överlever genom att hålla fast vid andra strukturer och absorbera näringsämnen och fukt från luften och dess omedelbara miljö, snarare än att kräva mycket vatten eller marksubstrat för att stiga. De går ofta bra fint i en luftig, väldränerande jordblandning, av vilken mossa och perlit som rekommenderas. 

Monsteras med fler färgvariationer

Medan Monstera-familjen är stor, har bara några få varianter löv. Monstera Borsigiana, Monstera Deliciosa och Monstera Obliqua är de tre sorterna (aka Adansonii). Och visste du att variationen finns i en mängd olika färger? Och visste du att det finns en underart av Monstera och en vävnadsodlad Deliciosa? I det här inlägget tittar vi på de olika mångsidiga Monstera-växterna: Albo, Aurea, Sport och Thai Constellation är alla mångsidiga Monstera-växter som odlas tillsammans.

Begravningsblommor

Vad är begravningsblommor?

I modern tid är det nu vanligt att man beställer hela blomsterarrangemanget till begravningen direkt till kyrkan med ett blombud. Att veta vilka blommor man ska köpa till begravningen kan vara lite knepigt för det finns massor av olika sorter och det är inte alltid lätt att veta vilken sort som ska vara vart.

Den vanligaste sorten är begravningskrans och det är det största blomsterarrangemanget man brukar köpa, sen har vi kistbukett med övrig kistdekoration. Kistbuketten är en bukett som kan ligga platt på kistan. Sorgbukett är också en vanlig variant man brukar ta med sig till begravningar, denna kan man lägga på kistan när man tar sitt sista farväl.

Så här beställer du blommor till begravning

Det är enkelt att beställa blommor till begravning man går endast in på sitt favorit blombuds hemsida och klickar på fliken “begravningsblommor” därefter väljer du vilket blomsterarrangemang du vill ha och lägger denna i varukorgen. Tänk på att du kan lägga till särskilda önskemål vid beställningen som till exempel byta färg på en blomma eller ändra formen.

Välj sedan att beställa direkt till kyrkan, vanligt är att man tar ungefär 1 tim innan ceremonin ska börja så man hinner fixa och trixa lite med blommorna. Kom ihåg att beställa minst 3 dagar innan ceremonin ska börja då dessa typer av blomster hantverk vanligtvis tar lite längre än en vanlig blombukett gör. Om du inte vill beställa och istället hämta blomster själv kan du kolla in den här butiken!

Fördelar med att beställa blommor till ceremonin

Främsta fördelen med att beställa begravningsblommor via ett blomsterbud är att du får tillgång till ett stort urval av blommor och kan enkelt välja ut ett komplett begravningsarrangemang enkelt, smidigt och snabbt. Man kan också väldigt lätt redigera sin order och lägga egna önskemål på hur man vill ha blommorna.

Rådgivning finns alltid tillgänglig, om du är osäker på vad du vill förmedla för känsla så kan du förklara för floristen ungefär vad du är ute efter så kan floristen sköta resten.

lista på fördelar

 • Stort sortiment
 • Säkra & trygga blombud
 • Möjlighet till rådgivning
 • Bra överblick
 • Leverans 1 tim innan begravning

information om begravningsblommor

Det finns en hel drös med olika begravningsblommor och nedan listar vi lite information om hur många det finns av alla sorter, så ni kan få en hum av hur mycket ni har att välja emellan.

Sorter av begravningsblommorAntal
Begravningskrans:50st
Sorgbukett:67st
Kistdekoration:44st
Handblomma:55st
Urnbukett:26st
Urnkrans:19st
Information om begravningsblommor

Vikttäcke – Hur man köper rätt

Det här är ett tyngdtäcke

Ett tyngdtäcke är egentligen vad det låter som, ett tungt täcke. Det som gör tyngdtäcken speciella är att man fyller upp ett täcke med kedjor eller glaskulor vilket ger täcket dess tyngd. Det finns olika typer av tyngdtäcken, ett av dessa är bolltäcken och då använder man sig av glaskulor, granulatkulor eller plastkulor och bolltäcken anses vara de bästa tyngdtäckena då dem är mycket formbara och svalare än kedjetäcken.

Så här påverkar tyngdtäcket din kropp

Ett tyngdtäcke kramar om din kropp på ett behagligt sett och detta skapar oxytocin och serotonin vilket i sin tur skapar melatonin vilket är vårt sömnhormon. Detta gör att vi sover mycket djupare och att man kan få en mycket lugnare sömncykel. Läs om forskningen här!

Vilka använder sig av tyngdtäcken

Egentligen så kan alla använda sig av tyngdtäcken, tidigare var det mest inom vården man använde sig av dessa men nu för tiden så har alla fått upp ögonen för alla dessa positiva effekter med vikttäcken. Inom vården så är det ofta behandlingar av patienter med ADHD eller andra psykiska sjukdomar som får ett tyngdtäcke som en del av behandlingsplanen men alla människor kan få ut samma positiva effekter.

Lista på riktigt bra tyngdtäcken

 • Cura tyngdtäcke
 • Heavy sleeper
 • Borganäs
 • Jysk
 • Zenkuru

Hur man väljer rätt tyngdtäcke

Man ska utgå efter en regel som säger att du ska välja ett tyngdtäcke som motsvarar ungefär 10-15% av din egna kroppsvikt. Följer man detta så kommer man hitta ett tyngdtäcke som kommer hjälpa dig sova som ett spädbarn.

Jag hittade den här vikttabellen som ni kan kika på så hittar ni rätt vikttäcke direkt.

Din kroppsviktTyngdtäckets vikt
50kg5kg
70kg7kg
90kg9kg
110kg11kg
Vikttabell tyngdtäcke

Tyngdtäcken och deras prisbild

Marknaden för tyngdtäcken har blivit väldigt stor och det finns mycket att välja på när det kommer till vikttäcken. När behovet av tyngdtäcken på privatmarknaden exploderade så dök det upp massa nya aktörer på marknaden som pumpade ut tyngdtäcken och detta har gjort det svår att veta vilket tyngdtäcke man ska välja emellan.

Mitt råd är att kika på den här tabellen så ser ni ungefär vad ett tyngdtäcke bör kosta för att vara en bra affär.

Tyngdtäckets viktTyngdtäckets pris
5kg400 – 700kr
7kg700 – 950kr
9kg1000 – 1600kr
11kg1650 – 2200kr
12kg1950 – 2600kr
Pristabell för tyngdtäcken

Nailedit i Vasastan

Nailedit i Vasastan

Mina naglar var en fullkomlig katastrof och behövde en stor make-over. Jag googlade på Manikyr Vasastan och hittade en nagelsalong som heter Nailedit och fick hjälp av en av deras nagelteknologer. Jag behövde hjälp fort då jag skulle på ett bröllop och behövde vara helt fixad innan dess. Nagelsalongen var så gulliga som lyckades trycka in mig i schemat på en tid som ens fanns tillgänglig.

Hur som helst så blev jag bemött med en fantastisk service och blev till och med bjuden på en handmassage. Detta var exakt vad jag behövde för att lugna nerverna som redan var spända.

Så om ni ska göra en Manikyr i Vasastan så kan jag verkligen rekommendera Nailed it på Torsgatan 57,

// Frida

Pasta från Paganini – Himmelsk

Pasta från Paganini - Himmelsk

Om det finns en bättre kombination än pasta och färsk fisk och skaldjur, har jag ännu inte provat det – och om det finns en restaurang i regionen som serverar en sådan maträtt bättre än Paganini i gamla stan har jag ännu inte hittat den.

När du får en av dina maträtter som serveras till perfektion en härlig lördag med din fru och dotter, blir livet inte mycket bättre. Vi gick till den italienska restaurangen och beställde från lunchmenyn, främst för att det verkade löjligt-prisvärt men också för att jag åt med fru Frida, och snart sjuåriga dotter Luna.

Det kunde inte ha gått mycket bättre för vi hade en av våra bästa lunchmåltider på väldigt länge. Stämningen inne på Paganini gör att du omedelbart känner dig mer avslappnad. Vi satt i lite längre in mot en vägg och italiensk musik spelades i bakgrunden. Klyschan av att bli förtrollad bort till Rom var känslan medan vi faktiskt satt mitt i gamla stan. Först var det dags för drycker. Vinet är inte det billigaste men husets egna röda var riktigt gott, Vilket var tur för den var lite billigare.

Euroflorist

Euroflorist

Gjorde min beställning och fick inom några sekunder en bekräftelse med all relevant info och möjlighet att ändra mitt leverans budskap om jag behövde. Jag gjorde det och fick omedelbart bekräftelse på det ändrade meddelandet. Leverans var exakt som sagt och jag kunde spåra framstegen till leverans och fick besked när detta hade skett. Min vän är över månen med kvaliteten på blommorna, har följt instruktionerna och tre veckor senare blommar de fortfarande. Jag älskar att beställa blommor, halva mitt hus är fullt med blommor.. man skulle kunna säga att man är lite beroende av att skicka blommor, men det är något som är så himla trevligt med att beställa & skicka blommor. Som mottagare av ett blombud så blir man så väldigt glad och tacksam, blomsterbuden lyckas på nått vis alltid överraska en och kan få ens humör gå från 0 till 100. Alla är olika men jag får verkligen ut mycket från att skicka ett blomsterbud. Om ni undrar vilken blomma jag skickade så var det en som heter “omtanke” på Euroflorist.

Mvh Cafe Alé

Primo ciao ciao – Odenplan

Om du betraktar dig själv som en pizza älskare så är chansen att Primo ciao ciao redan finns på din pizza radar. Restaurangen som levererat italienska pizzor av topp kvalité. Om eufori är din känsla efter att du har tagit dig en stund att uppleva den förvirring, misstro och nyfikenhet som såsen kommer att ge dig, så är den här italienska pizzan nått för dig. Det napolitanska receptet balanserar bas, sås och ost, herregud osten, man blir förälskad i osten. Min sambo sa till och med: “Det smakar så bra att det gör mig arg.”Nästa gång ni är i Odenplan gå till Primo ciao ciao, ni kommer inte bli besvikna.

Meny tips:

Salsiccia pizzan, om ni är som jag och älskar salsiccia så kommer denna inte att göra er besvikna.