Jägarexamen – Så funkar det!

Jägarexamen

Det är inte enbart nybörjaren och den nykläckta jägaren som behöver utbildning och övning. Även den erfarne tolvtaggefällaren kan behöva lite träning och avrostning inför den stundande jaktsäsongen.

Jägarexamen

Jägarexamen

Jägarexamen är ett krav för att kunna bli beviljad licens för ett jaktvapen och därmed det självklara första steget. En komplett examen består av ett teoretiskt prov samt de tre praktiska delproven hagelgevärsprov, grundprov kulgevär och högviltprov för kulgevär.

En komplett examen ger behörighet till samtliga för jakt i Sverige godkända vapentyper. Du kan dock välja att enbart göra det teoretiska samt hagelgevärsprovet, men får då således enbart behörighet att söka licens för och jaga med hagelvapen. Det finns i dag flera olika valmöjligheter när det kommer till hur du vill avlägga din examen. Numer kan du välja självstudier av teorin, då du köper Jägarskoleboxen och sedan studerar på egen hand i din egen takt.

När du känner dig redo att skriva teoriprovet kontaktar du en provledare på en provbana i din närhet. Dessa banor kan ofta erbjuda såväl skytteinstruktörer och nybörjarkurser i vapenhantering som skytte för den som ska göra det praktiska jägarexamensprovet.

Vill du helst slippa böcker erbjuder Jägareförbundet även den webb-baserade utbildningen E-jakt, där du läser till din jägarexamen online. Den bokfria kursen är fylld av text, bilder, videos, gallerier och övningsprov och du avgör själv hur lång tid du behöver.

Den som vill utveckla sitt jagande och sin kunskap har ett dignande smörgåsbord av spännande kurser och temakvällar att välja mellan.

För den som föredrar lärarledda träffar erbjuder olika studieförbund, som exempelvis Studiefrämjandet, bra utbildningar med erfarna kursledare. Här får du dessutom en möjlighet att diskutera med läraren och övriga deltagare, vilket kan vara både nyttigt och givande.

Många företag erbjuder i dag även möjligheten att klara examen genom intensivkurser, vanligtvis mellan tre till fem dagar. De flesta av dessa innebär dock att du som deltagare läst teorimaterialet hemma innan kursen startar. Var också medveten om att det blir några intensiva dagar, där tiden med lärarledd undervisning kan vara begränsad.

Var också vaksam på vad arrangörerna av dessa kurser utlovar. Exempel på detta kan vara om det inte krävs några jägarexamensböcker, att det garanteras att samtliga deltagare klarar proven eller om du blir nekad att få en lista med referenspersoner som gått tidigare kurser. Dubbelkolla dessutom gärna om arrangörens kursledare verkligen är godkända eller att kursen anordnas i samarbete med Svenska Jägareförbundet, om detta anges.

Skytteträning

Skytteträning

Såväl nybörjaren som den erfarna jägaren behöver då och då underhålla och utveckla sitt skytte genom träning. Förutom jaktskytteklubbarna så erbjuder flera föreningar och företag i dag nya effektiva koncept för jaktskytteträning, som gör dig till en bättre och säkrare jägare.

Här kan du till exempel med ditt eget vapen öva på mobila skjutbanor med rörliga mål, med helbilder av riktiga djur – allt för att skapa en så realistisk och verklighetstrogen jaktsituation som möjligt. Detta, i kombination med rälsbanor och popups, skapar dessutom en bredd och flexibilitet att simulera en lång rad olika situationer och ger nyttig och utvecklande träning. För den som hellre tränar inomhus finns simulatorer och skjutbiografer på flera platser i landet.

Såväl nybörjaren som den erfarna jägaren behöver då och då underhålla och utveckla sitt skytte genom träning. Viktigt att komma ihåg att man måste hantera och förvara sina vapen rätt & laglydigt. Att använda sig av ett vapenskåp är ett krav, läs mer om detta på vapenskåpet.se

Utbildningar och temakvällar

Den som vill utveckla sitt jagande och sin kunskap har ett dignande smörgåsbord av spännande kurser och temakvällar att välja mellan. Här kan du exempelvis lära dig mer om jakt efter de flesta typer av vilt, eftersök, viltvård eller tillvaratagande av vilt. Eller så vill du kanske ta nästa steg och vidareutbilda dig till jaktle- dare eller instruktör?

Mer information om kursutbud hittar du bland annat på Svenska Jägareförbundet, Studiefrämjandet eller din jaktskytteklubb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla