Vilket är det snabbaste djuret i världen?

Bild på världens snabbaste djur

Alla världens djur kan nå otroliga toppfarter. Det är garanterat fågeldjuren som kan nå de högsta farterna. För att besvara denna fråga om vilket djur är världens snabbaste djur så kommer det endast inkluderas djur på land i denna lista, för att göra en mer rättvis bedömning. Fiskar kan också nå en relativt liknande fart som landdjur, eftersom det finns så många mängder med fiskarter så kommer de inte heller inkluderas i denna mätning.

Intressant fakta att veta för dig som läser är dock att det snabbaste djuret i luften är Pilgrimsfalken. Den har en hastighet på 325 km/h och kan även nå 389 km/h vid dykning. Det snabbaste djuret i vattnet är fisken Marlin. Maximala hastigheten som den kan simma är 130 km/h.

Världens snabbaste vilddjur

Världens snabbaste vilddjur

Standarden för de flesta djur på land hastighetsmässigt ligger på ungefär 60 km/h. Det snabbaste rekordet en människa har sprungit är 44,72 km/h. 60 km/h är alltså väldigt snabbt.

Några exempel på djur med denna hastighet är tigrar, björnar och rådjur. Trots att de är mycket snabbare än människan så tar de inte någon plats på topplistan över världens snabbaste djur på land.

Vad en kan utläsa i olika undersökningar och mätningar är det svårt att mäta exakta hastigheter på vilddjur. Precis som människor är varje djur unikt och det är individuellt hur snabbt de kan springa. Utifrån trovärdiga källor som har används till denna artikel kan du ändå få en bra och generell överblick över de snabbaste vilddjurens hastigheter.

Lista på världens snabbaste djur

 • Gepard – Många kanske vet att geparden är världens snabbaste landdjur, men hur snabbt springer en gepard? Den är så snabb att den kan ta sig från 0 till 100 på tre sekunder.
 • Hur snabbt kan en gepard springa egentligen? Hastigheten för en gepard ligger mellan 80 till 130 km/h.
 • De flesta kanske tror att alla kattdjur hastighet är maximal, men så är inte fallet. Du kanske exempelvis undrar hur snabbt kan en leopard springa? Även fast den är lik en gepard utseendemässigt är geparden mycket snabbare, med cirka 50 km/h skillnad. Hur snabbt springer en leopard då? Jo, den har en maxhastighet på endast 58 km/h vilket är betydligt längre än en gepard hastighet.
 • Struts – Andra platsen på listan går till strutsen. Det kanske är otippat men en struts kan springa ungefär 70 km i timmen utan ansträngning. Vem hade kunnat tro att strutsen skulle ta andraplatsen på listan över världens snabbaste djur på land? Det är nämligen världens största och snabbaste fågel på land som har en topphastighet upp till 96,6 km/h.
 • Så, hur snabbt springer en struts? Topphastigheten ligger på nästan 100 km/h.
 • Gasellantilop – Detta är ett djur som är förvånansvärt snabb och det behöver de kunna för att springa ifrån rovdjur. Topphastigheten är ungefär 88 km/h.
 • Gaffelantilopen – Är snarlik vanliga antiloper men de är inte helt lika. En gaffelantilop kan springa upp till 85 km/h.
 • Lejon – Hur mycket mäter ett lejon hastighet? Detta är inte en överdrivet snabb katt, deras maxhastighet är 80 km/h. Fler vilddjur som ligger mellan 80-90 km/h är bland annat Gnu, Karakal, Jaguar, Puma och Serval.

Andra mindre snabba vilddjur

 • Elefant – En elefant ligger inte på topplistan över hög hastighet. Dock så har de ändå en skaplig maxhastighet. Hur snabbt springer en elefant? Ungefär 40 km/h.
 • Flodhäst – Hur snabbt springer en flodhäst då? Svaret är 48 km i timmen, den är alltså lite snabbare än elefanten. Roligt fakta om flodhästar är att de också kan springa snabbt under vatten.
 • Vildsvin – Du kanske också undrar hur snabbt springer ett vildsvin? Enligt mätningar har de en ganska hög hastighet i jämförelse till deras korta ben, maxhastigheten ligger på 50 km/h.
 • Älg – Hur snabbt springer en älg egentligen? Den älgen som finns i Europa har en topphastighet på cirka 56km/h. Vanligtvis travar de i en hastighet på 30 km i timmen.
Världens snabbaste husdjur
 • Greyhound – Det här är världens snabbaste hund. Det är många mätningar som har gjorts på denna ras för att försöka komma fram till den maximala hastigheten. Denna hund är även känd spm kapplöpningshund eftersom den är så snabb. En greyhound hastighet är uppmätt till ungefär 70 km/h.
 • Häst – Vissa typer av hästraser är snabbare än andra. Medelhastigheten för hästar ligger på 60 km i timmen. Rasen engelskt fullblod är en väldigt snabb häst med en topphastighet på cirka 70 km/h. Den här hästrasen klassas alltså som världens snabbaste häst.
 • Hare/kanin – Harar kan delas in i flera dussin olika arter, 30 för att vara exakt. Hur snabbt springer en Hare? Även här så kan hastigheterna skilja sig beroende på vilken ras det handlar om. Vildkaniner, skogsharar och liknande kanindjur har en medelhastighet på 70 eller 80 km/h. Givetvis är andra mindre husdjurskaniner också snabba, men de når inte upp till en maxhastighet på 80 km i timmen som en vildhare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla